Kolinovce - Kostol sv. Františka Serafínskeho
Kolínovce
obec Kolinovce, okres Spišská Nová Ves, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol z obdobia okolo roku 1830. Sakrálny objekt sieňového typu s polkruhovým uzáverom presbytéria, zaklenutý konchou a tromi poľami pruskej klenby. Štítové priečelie členené dvojicami pilastrov a frontónom zdobeným triglyfmi, nad portálom je termálne okno a nad štítom malá vstavaná drevená vežička. [1]

Oltár je klasicistický portikového typu s obrazom sv. Františka Serafínskeho z čias okolo roku 1830. [2]

Rekonštrukcia.

Kostol prešiel niekoľkými úpravami, opravami a modernizáciou, ktorú zabezpečovala v máji 1946 utvorená autonómna cirkevná obec. V tom istom roku sa previedla oprava orgánu a začalo sa aj s opravou vonkajšej omietky. Previedla sa maľba a rozšírenie interiéru o novo vybudovaný chór. Keďže pôvodné priestorové možnosti na pomery rozvíjajúcej sa obce nepostačovali, začalo sa uvažovať o rozšírení kostola. Pamiatkari zásah nepovolili (chvalabohu!) a tak bol v obci postavený nový kostol. [3]

Stav kostola je dobrý.
Stojí na vŕšku nad obcou.