Kolta - Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie
obec Kolta, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol z 18. storočia so staršou sakristiou zo 17. storočia. Prestavby a úpravy sa uskutočnili v roku 1835, 1902 a po roku 1945. Kostol je jednoloďový priestor so segmentovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Fasáda je členená lizénami. [1]

Oltárny obraz z roku 1902 je od Steina. Krstiteľnica je pieskovcová s erbom a datovaním rokom 1835. [2]

V 19. storočí bol ústrednou postavou obce zemepán Ľudovít Kürthy (1785 - 1863), ktorý dal zväčšiť koltiansky kostol vystavením hlavnej lode. Sakrálny objekt dali do užívania v roku 1822. Stavba stála 2500 florénov. Väčšia časť materiálu na stavbu kostola bola privezená z ruín kostola Templom Puszta, ktorý opustili definitívne rehoľníci paulíni ešte v roku 1781. [3]