Komárno - Kaplnka sv. Jozefa
obec Komárno, okres Komárno, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobaroková kaplnka so zaujímavou architektonicko-výtvarnou koncepciou postavená v roku 1741 barónom A. Zichym. [1] Klasicisticky ju upravili začiatkom 19. storočia. [2] Objekt renovovali okolo roku 1904. [3] Malý úzky jednoloďový priestor má tri klenbové polia a rovný uzáver. Klenby pruského typu dosadajú na nástenné pilastre a ich pásy sú bohato vybavené štukovou ornamentikou. Na fasádach je pilastrové členenie a podstrešná rímsa. Na streche sa nachádza malá tamburová kupola. [4]

Hlavný oltár je neskorobarokový z konca 18. storočia., v štíte má okno a uprostred obraz sv. Jozefa. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v interiéri uvádza neskorobarokové a klasicistické voľné obrazy z rokov 1790 – 1850 (Ukrižovanie, sv. Alojz, sv. Jozef, Madona a iné). Nad bočným vchodom je umiestnený klasicistický reliéf s krížom a nápisom z roku 1808. [5]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v rokoch 1989 - 1990. [6] Obnovili ju v roku 2016. [7]

Komárno – Kaplnka sv. Jozefa (č. ÚZPF 2159/1) – architektonicko-historický výskum uličnej fasády - rok 2015. Autori: Mgr. Elena Sabadošová, Mgr. Marian Havlík. [8]

Palatinova 35