Komjatná - Kostol sv. Galusa opáta
obec Komjatná, okres Ružomberok, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol z roku 1823, vybudovaný v blízkosti gotického kostola zo 14. storočia, ktorý sa v roku 1820 zrútil. Jednoloďová stavba s rovným uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Priestory sú zaklenuté pruskými klenbami, ktorých medziklenbové pásy dosadajú na rímsové hlavice vtiahnutých pilierov. Hladké fasády sú členené nárožnými lizénami. Veža je krytá barokovou baňou a na streche nad prechodom lode do presbytéria je malá baroková strešná vežička. [1]

Oltárny obraz sv. Gálusa z roku 1871 je od J. B. Klemensa. Zvony sú z roku 1554, 1576, 1603 a 1670. Kazateľnica s klasicistickou strieškou a barokovými sochami evanjelistov bola doplnená v 19. storočí. Procesiová socha Immaculaty je ľudová drevorezba zo začiatku 20. storočia. [2]

Poznámky
[1] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku II. Bratislava: Obzor, 1968. s. 70 – 71.