Koniarovce - Záhrada pri kúrii
obec Koniarovce, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Vybudovanie okrasnej záhrady s výhľadom na rieku Nitra a malej kaplnky v jej juhovýchodnom rohu súvisí s novoklasicistickou prestavbou kúrie do tvaru písmena L a novovybudovaným portikom. Súčasťou pôvodného areálu boli dnes už neexistujúce budovy majera a skleníka. V roku 1884 sa vlastníkom stal Jakob Leopold Siebert, pochádzajúci z Hadamaru v Prusku. Nový majiteľ vykonal ihneď po získaní kúrie ďalšie stavebné úpravy na objekte. V rokoch 1903 – 1905 dal ako dar svojmu švagrovi Leopoldovi Siebertovi bolívijský konzul Felix Bischoff žijúci v Duisburgu prebudovať pôvodnú okrasnú záhradu. Nechal sa inšpirovať záhradou pri vile Monrepos v Geisenheime, ktorú často navštevoval. Z pôvodnej staršej koncepcie záhrady ostal zachovaný len centrálny kruh. Bola vytvorená nová štruktúra chodníkov, vysadené dodnes existujúce buxusové partery a botanicky vzácne dreviny. Kaplnku prestavali na filagóriu. Počas druhej svetovej vojny bola kúria obsadená nemeckým vojskom, ktoré si v jej priestoroch vytvorilo štáb. Cez niektoré časti okrasnej záhrady boli vykopané obranné zákopy. [1]

Po zoštátnení majetku v polovici 20. storočia mohli majitelia naďalej žiť v podnájme v dvoch miestnostiach. Do ostatných priestorov boli postupne nasťahované iné rodiny. Niektoré z osôb žili v budove až do konca 70. rokov 20. storočia. Napriek snahe pôvodných vlastníkov opraviť vojnou poškodený objekt, z dôvodu obmedzených možností ako podnájomníkov, postupne chátral. Vďaka úsiliu sa aspoň čiastočne podarilo zachovať centrálnu časť historickej záhrady, väčšina plochy však zarástla kríkmi a náletovými drevinami. [2]

Rekonštrukcia.

Cieľom celkovej obnovy kúrie, priľahlých hospodárskych objektov, drobnej záhradnej architektúry a historickej okrasnej záhrady začiatkom 21. storočia bolo prinavrátiť im pôvodný charakter. Práce boli vykonávané postupne podľa finančných možností majiteľov bez použitia dotácií, fondov, svojpomocne, prípadne za pomoci miestnych živnostníkov. [3]

Spracovateľ súťažného projektu: Jozef Žiak

Miestne príslušný Krajský pamiatkový úrad:

- okrasná záhrada – KPÚ Nitra, Ing. Darina Ulrychová, CSc.,

- kúria – KPÚ Nitra, pracovisko Topoľčany, Anna Jurišová

Realizácia: 2002 – 2017

Vlastník: Zuzana Zerdahelyi s rodinou [4]

Kúria je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky pod číslom 10743/1 a záhrada 10743/2. [5]

Stav záhrady je veľmi dobrý.
Pri kúrii 108