Košeca - hrad
Kaza, Košatec
obec Košecké Podhradie, okres Ilava, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Prvá správa o stavbe pochádza z roku 1312. Hrad vtedy patril Matúšovi Čákovi. V roku 1397 dostal hrad Mikuláš, brat Štibora zo Štiboríc. O desať rokov ho už vlastnil rod Košeckých z Lieskova. Členovia rodiny sa spojili s bratríkmi Jána Jiskru z Brandýsa a tak im kráľ Matej Korvín v roku 1462 majetok skonfiškoval. Kráľ daroval hrad hajtmanovi Blažejovi Magyarovi. Blažej si hrad musel vydobyť vojskom od neposlušnej rodiny Košeckých. Po smrti Blažeja, ktorý nemal potomkov získali hrad a panstvo Zápoľskovci. Tí ich dali do užívania svojim sympatizantom. Jeden z nich Ján Rožón sa postavil proti Habsburgovcom a na hrad zaútočili cisárske vojská na čele s generálom Katzianerom. Objekt prešiel do rúk Pavla Petróciho, ktorého rod sa dlho súdil s potomkami predchádzajúceho vlastníka. No ani rod Petróci neostal verný panovníkovi. Štefan Petróci sa zúčastnil Vešeléniho sprisahania proti cisárovi. Cisárske vojsko pod velením Pavla Esterháziho hrad v roku 1670 obsadilo a vyhodilo do povetria. Zachovali sa z neho iba nepatrné zvyšky.[1]
Hrad je bez zásahu pamiatkarov a aktivistov.
Ruina.