Košice (Bankov) - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
História a stavebný vývoj
Neogotická kaplnka, ktorá bola postavená v roku 1922. Patrí k staviteľským dielam s rukopisom známeho košického architekta Jozefa Wirtha. Má výrazný vzhľad s akcentom na lomené oblúky vypĺňajúce plochy stien a strechy. Na jej stavbu boli použité tehly, betón a železo. Čelná stena sa otvára do exteriéru vysokým lomeným oblúkom, zakrytým ozdobne kovanou železnou mrežou. Na nárožiach sú kanelované stĺpy z ružového ryolitového tufu, stojace na podnožiach. Na vrchole stanovej strechy je vsadený veľký kamenný kríž. Vnútornú zadnú stenu vypĺňa hlbší výklenok a kamenná menza s malou sadrovou sochou sv. Jána Nepomuckého. Letopočet výstavby 1922 je v hornej časti železnej kovanej mreže. Od cesty vedie ku kaplnke schodisko so štrnástimi stupienkami. [1]

História tohto miesta siaha do polovice 19. storočia. Najprv stála pri neďalekom prameni v blízkosti banských štôlní kamenná socha sv. Jána Nepomuckého. Umiestnenie sochy iniciovali dvaja bratia Ján a Ignác Kloczkovci, príslušníci významnej košickej rodiny, a gróf Ján Nepomuk Klobušický. [2]

Od roku 1867 sa pri soche stretávali členovia Bratstva Svätého ruženca, prevažne slovenskej národnosti. V roku 1888 zastrešili sochu prístreškom, ktorý sa neskôr rozrástol na drevenú kaplnku. Pri kaplnke sa pravidelne na Veľkonočný utorok konali pobožnosti Krížovej cesty a zastavovali sa tu procesie idúce na Levočskú púť. Mesto zveľadilo lokalitu v roku 1890 postavením vychádzkového chodníka a úpravou prameňa. Po skončení prvej svetovej vojny rozmýšľali Košičania o postavení murovanej kaplnky. Na stavbu novej kaplnky hľadal finančné prostriedky Ján Straka, košický tesár a cirkevný pracovník. Stavať ju začali 18. majá 1922 a už 15. augusta bola slávnostne vysvätená správcom košickej farnosti Barnabášom Tostom. V roku 1993 ukradol neznámy páchateľ pôvodnú drevenú sochu. [3]

Rekonštrukcia.

V roku 2001 bola kaplnka dôkladne reštaurovaná a 24. mája 2001 ju s veľkou účasťou veriacich slávnostne vysvätil ThDr. Pavol Dráb, dekan košickej Farnosti sv. Alžbety. Na jej obnovu a úpravu iniciatívne prispela košická pobočka Českého spolku na Slovensku s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. [4]

Stav kaplnky je veľmi dobrý.
Prístup
Stojí v lese. Nachádza sa na kopci Bankov, pri lesnej ceste vedúcej smerom do rekreačnej časti Alpinka.
Fotogaléria
Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012Košice - Bankov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2012
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Sakrálne pamiatky v Košiciach. Košice: Pre mesto Košice vydalo Združenie pre podporu a rozvoj kultúry na východnom Slovensku ASPRODECUS, 2009. s. 189.
[2 - 4] Kolektív autorov: Sakrálne pamiatky v Košiciach. s. 189.