Košice - synagóga status quo
História a stavebný vývoj
Synagóga bola postavená v roku 1866. Stavbu navrhol známy košický architekt Michael Répászky. Zbúrali ju v roku 1958. [1] Interiér bol členený liatinovými stĺpmi s ozdobnými hlavicami. Okenné otvory mali viacfarebné vitráže, zhotovené podľa malieb Mórica Horovitza. Netradične, vo východnej časti siene, bol umiestnený aj almemor, čo bolo spolu s vežičkami jadrom dlhoročného sporu v židovskej náboženskej obci. Postavili do nej aj orgán na veľké pobúrenie ortodoxných spoluveriacich. Kým si nevyškolili svojho organistu, hral na orgáne Oldřich Hemerka, regenschori košického dómu, milovník prastarej židovskej hudby. [2]

Synagógu v roku 1911 prestavali a rozšírili podľa plánov budapeštianskeho architekta Ottu Sztehlóa. Ďaľšia prestavba sa uskutočnila v roku 1927. Pri adaptácii neologickej synagógy na účely Domu umenia v roku 1958, bola najstaršia košická synagóga asanovaná. Na jej mieste vznikla parková plocha pred dnešným Domom umenia. [3]

Stála na Moyzesovej ulici.
Poznámky
[1] BORSKÝ, Maroš: Synagogue Architecture in Slovakia. A Memorial Landscape of a Lost Community. Bratislava: Jewish Heritage Foundation – Menorah, 2007. s. 136.