Galérie   späť
Košice - Východoslovenská galéria
História
Galéria bola založená 7. decembra 1951 dekrétom Povereníctva školstva, vied a umení v Bratislave ako najstaršia regionálna galéria na Slovensku, pod názvom Krajská galéria. Vlastnú samostatnú prezentačnú činnosť začala už vo februári 1952 v priestoroch Štátneho východoslovenského múzea svojou prvou výstavou Východoslovenskí maliari XIX. storočia. Po vzniku Východoslovenského kraja bola v roku 1961 premenovaná na Východoslovenskú galériu. Jej sídlom bol až do roku 1992 Csáky-Dessewffyho palác, kedy sa presťahovala do súčasných priestorov Župného domu. V tom istom roku bol jej názov zmenený na Galériu Júliusa Jakobyho na počesť významného košického umelca Júliusa Jakobyho. Od roku 1996 nesie opäť názov Východoslovenská galéria. [1]

V súčasnosti vlastní galéria viac ako 7000 umeleckých diel z 19., 20. a 21. storočia. Ročne usporadúva okolo 40 výstav či už vo vlastných priestoroch, alebo v iných slovenských a zahraničných galériách. [2] Jej hlavným zberateľským programom je dokumentovanie výtvarného života vo východoslovenskom regióne.

Východoslovenská galéria
Hlavná 27
040 01 Košice

Výstavné siene na Hlavnej 27
utorok - nedeľa 10.oo- 18.oo hod

Výstavné siene na Alžbetinej 22
Nachádza sa v centre mesta.
Fotogaléria
Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020Košice - Východoslovenská galéria foto © Viliam Mazanec 11/2020