Košolná - Kostol Povýšenia sv. Kríža
obec Košolná, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1732. Jednoloďový sakrálny objekt s polygonálnym presbytériom a vežou predstavanou na osi západnej fasády. Presbytérium má lunetový uzáver, loď rovný strop. Veža má v nadstrešnom priestore oktogonálny trup, zakončený ihlancovou strechou. [1]

Barokový oltár z roku 1732 tvorí stĺpová architektúra s obrazom Povýšenia sv. Kríža uprostred, na bokoch sú sochy sv. Ondreja a Jána Nepomuckého. [2]

Už v najstarších dochovaných písomnostiach sa uvádza, že Košolná tvorila filiu suchovskej farnosti. Demografické údaje o veriacich vo fílii Košolná dokumentujú, že na území obce žili veriaci rímsko-katolíckeho vyznania, evanjelického augsburského vyznania a židovského vierovyznania. [3]

Kostol v Košolnej dal postaviť miestny roľník Andrej Štrbík, o čom dodnes svedčí nápis nad oltárom: IN HONOREM EXALTATATES S: CRUCIS EX VOTO CURAVIT DNUS: ANDREAS STRBIK. ANO 1732. RENOV 1803. [4]