Kostolná pri Dunaji - Kostol Panny Márie Ružencovej
Hasvár, Edházfa
obec Kostolná pri Dunaji, okres Senec, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neskororománsky kostol z polovice 13. storočia. Bol goticky a barokovo upravovaný. V roku 1933 starú stavbu poškodili silným zásahom. Kostol rozšírili prístavbou, románsku apsidu zbúrali a namiesto nej postavili novú veľkú loď. Z pôvodnej románskej lode zriadili presbytérium. Rozšírením bol kostol orientovaný na západ a jeho dnešný oltár pred vežou. Z románskej stavby sa zachovalo len obvodové murivo lode, čiže dnešného presbytéria, ktoré je zaklenuté ranobarokovou valenou lunetovou klenbou a má gotický malý lomený portál z 15. storočia, ktorý viedol do sakristie. Veža a oporné piliere sú barokové. Pristavaná moderná loď je vyššia a inšpirovaná neorománskymi prvkami. [1] Má združené neorománske okná a oblúčkový vlys.

Vnútorné zariadenie je v historizujúcom slohu z 20. storočia. [2]

Rekonštrukcia.

Kostolná pri Dunaji – Kostol Panny Márie Ružencovej (č. ÚZPF 25/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2016. Autorka: Mgr. Elena Sabadošová. [1]

Fotogaléria
Kostolná pri Dunaji - Kostol Panny Márie Ružencovej foto © Ľuboš Repta 7/2015Kostolná pri Dunaji - Kostol Panny Márie Ružencovej foto © Ľuboš Repta 7/2015Kostolná pri Dunaji - Kostol Panny Márie Ružencovej foto © Ľuboš Repta 7/2015Kostolná pri Dunaji - Kostol Panny Márie Ružencovej foto © Ľuboš Repta 7/2015Kostolná pri Dunaji - Kostol Panny Márie Ružencovej foto © Ľuboš Repta 7/2015Kostolná pri Dunaji - Kostol Panny Márie Ružencovej foto © Ľuboš Repta 7/2015Kostolná pri Dunaji -  Lurdská jaskyňa v záhrade kostola foto © Ľuboš Repta 7/2015