Kozárovce - Kostol sv. Filipa a Jakuba
Košiarovce
obec Kozárovce, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1718. Renovovali ho v roku 1790. Rozšírený o novú loď bol v roku 1922. Pôvodne išlo o jednoloďový objekt s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou, zaklenutý valenou klenbou s lunetami. Krížom cez starú loď postavili novú loď s polygonálnym uzáverom. Nová loď má pruskú klenbu s medziklenbovými pásmi, jej uzáver je krytý valenou klenbou. Fasády starej časti členia pilastre, na novej časti sú lizénové rámovania. Veža je zakončená ihlanovou strechou. [1]

Hlavný oltár je barokový zo začiatku 18. storočia, uprostred stĺpovej architektúry s volútovým nadstavcom je obraz sv. Filipa a Jakuba apoštolov od J. Hübscha z roku 1922, renovovaný F. Farnom v roku 1960. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola uvádza monštranciu slncového typu, rokokovú z roku 1761, s tepaným rokajovým dekorom a reliéfom Boha-Otca a Panny Márie, ďalej barokový kalich z roku 1720 s prelamovaným a tepaným dekorom, a napokon barokové tepané cibórium z polovice 18. storočia. [2]