Kráľová pri Senci - Kaplnka Božského Srdca Ježišovho
obec Kráľová pri Senci, okres Senec, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Neogotická kaplnka postavená koncom 19. storočia. Jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Fasády sú členené neorománskymi a neogotickými prvkami. [1]

Kaplnka Božského Srdca je najstaršou stavbou Krmeša. Postavená bola v roku 1898 za richtárstva Františka Takáča z finančných prostriedkov občanov Krmeša, pretože gróf Ján Pálffy na jej stavbu odmietol poskytnúť akékoľvek financie. [2]

Vstavaná veža zastrešená ihlancom dosadajúcim na trojuholníkové štíty má výšku 24 metrov. Stavbu realizoval M. Lešanský zo Senca. V interiéri je jeden drevený oltár so socha Božského Srdca Ježišovho. Drevený je aj chór, na ktorom je umiestnené harmónium. [3]

V roku 1913 postavili pri kaplnke kamenný kríž. Významné rody z Krmeša prispeli k zušľachteniu kaplnky maľbami i k jej rekonštrukcii. Sväté omše sa tu konali a konajú v podstate raz za rok, na krmešské hody. Krmešania tu okrem omší už od založenia kaplnky viedli ružencové modlitby. [4]

Stojí v centrálnej časti obce.
Fotogaléria
Kráľová pri Senci - Kaplnka Božského Srdca Ježišovho foto © Ľuboš Repta 7/2015Kráľová pri Senci - Kaplnka Božského Srdca Ježišovho foto © Ľuboš Repta 7/2015Kráľová pri Senci - Kaplnka Božského Srdca Ježišovho foto © Ľuboš Repta 7/2015Kráľová pri Senci - Kaplnka Božského Srdca Ježišovho foto © Ľuboš Repta 7/2015