Kráľová pri Senci - most
obec Kráľová pri Senci, okres Senec, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Most v Kráľovej pri Senci patrí medzi jeden z najkrajších historických mostov na Slovensku. Pozoruhodné na ňom sú tri stlačené eliptické oblúky v rozpätí 5 m. Zaujímavá je tiež veľmi jemne a umelecky prevedená balustráda. Stavebným materiálom mosta, ktorý vznikol asi v polovici 18. storočia (alebo v rokoch 1903 - 1904), je tehla a kameň. Piliere má opatrené istým druhom vlnolamu. Jeho mostovka je v miernom stúpaní a klenie sa približne v švormetrovej výške nad riekou Čierna voda. Stavba má dĺžku 39 m a šírku 4,5 m. [1]

Most bol pôvodne súčasťou parku, ktorý sa rozprestieral okolo kaštieľa zo začiatku 18. storočia. Spájal ozdobnú francúzsku záhradu plnú kvetov, fontán a sôch s anglickým parkom. Kaštieľ bol počas druhej svetovej vojne zničený. [2]

Stav technickej pamiatky je veľmi dobrý.
Prístup
Stojí v asi osem kilometrov juhovýchodným smerom od Senca. Nachádza sa na severnom okraji obce a slúži iba pre chodcov.
[1] JOSEF, Dušan: Mosty. Naše mosty historické a současné. Praha: NADAS, 1984. s. 84 - 85.
[2] JOSEF, Dušan: Mosty. Naše mosty historické a současné. s. 85.