Kráľovianky - renesančný dom
obec Šamorín, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný dom v Kráľoviankach je osadený ako individuálna stavba, oddelená od okolitých objektov. Dom bol postavený v roku 1610 z pálených tehál, s kamenným ostením okien. Zachovaná historická časť má krížové klenby a renesančný kamenný stĺp. Dom je postavený pôdorysne v tvare písmena L. [1]

V histórii boli bývalými majiteľmi gróf Apponyi a rytier R. Wiener-Welten, ktorý získal nehnuteľnosť od Apponyiho. [2]

Rekonštrukcia.

V rokoch 2010 - 2013 prebiehala rekonštrukcia a reštaurovanie domu. Vymenila sa celá strešná konštrukcia, vrátane trámov a krokiev. Bola položená nová škridla a nové oplechovanie. V stropoch sú nové tepelné izolácie z minerálnej vlny. Osadili sa nové okná so žalúziami a vonkajšie dvere. Väčšia časť budovy je zateplená. Jednou stranou je dom orietovaný do hlavnej, druhou stranou do vedľajšej ulice, takže má dva vstupy. Celý objekt je izolovaný proti zemskej vlhkosti vodorovnou izoláciou. Budova má 10 árové nádvorie a zo strany ulíc 4 árový pás zelene. [3]

Stav historického sídla je výborný.