Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga
obec Kráľovský Chlmec, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Eklektická stavba postavená v roku 1850. Na bohoslužobné účely bola využívaná do roku 1968. Neskôr slúžila ako sklad nábytku. V medzivojnovom období mala židovská populácia v meste silné zastúpenie. [1]

V interiéri je zachovaná orientalizujúca výmaľba, priestoru dominuje Aron hakodeš. Priečelie synagógy bolo členené lizénami a kordónovou rímsou. Ukončené je dekoratívnou stupňovitou atikou s trojuholníkovým štítom. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 spomína synagógu ako romantickú sieňovú stavbu zo začiatku 20. storočia. V exteriéri so štítovou fasádou a lizénovým členením. [3]

Nie je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

V súčasnosti synagóga chátra.
Stojí v strednej časti mesta.
Fotogaléria
Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kostoly Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023Kráľovský Chlmec - Ortodoxná synagóga foto © Viliam Mazanec 5/2023