Krásna nad Hornádom (Košice) - Kostol sv. Cyrila a Metoda
Siplak
História a stavebný vývoj
Kostol bol postavený v roku 1935 podľa projektu M. M. Harminca. Stavba je inšpirovaná románskou architektúrou a maďarskou secesiou zo začiatku 20. storočia. Ide o trojloďový kostol pseudobazilikálnej dispozície so segmentovým zakončením presbytéria. Stredná loď má kazetový strop, bočné lode majú pruské klenby dosadajúce na deliace stĺpy lode, resp. na stenové piliere obvodového múru. Zariadenie kostola pochádza z rokov 1940 – 1950. [1]

V areáli kostola je pamätná doska Lacka, rodáka z Krásnej, dlhoročného profesora na Gregoriánskej univerzite v Ríme. [2]

Stav kostola je veľmi dobrý.
Stojí v centre obce.
Fotogaléria
Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013Krásna nad Hornádom - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 9/2013