Kremnica - Kaplnka sv. Anny
obec Kremnica, okres Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Nenápadná sakrálna stavba bola postavená v roku 1773 ako prícestná kaplnka. Jej vzhľad sa bez zmien zachoval až podnes. Presný vznik kaplnky dokumentuje datovanie na klenáku kamenného portálu a listina o vysvätení, ktorá bola kedysi uložená v kaplnke. [1]

Objekt má hladké fasády, na južnej strane s včlenenou bránou. Vstupný portál má hladkú šambránu so segmentovým ukončením s podseknutím a pätkami, v strede oblúka s klenákom. Dvere sú drevené kazetové, v strednej časti s kovanou mriežkou, s vpletanými písmenami – na južnej strane SAO a na severnej strane S, spojené MRA a O. Okná majú segmentové ukončenie s podseknutím. Nad vstupom je tympanón a nárožia stavby sú mierne skosené. Fasády ukončuje profilovaná rímsa a stupňovitý sokel, ktorý sa na severnej strane zvažuje smerom k potoku. Sedlová strecha s valbou má nad vstupom a tympanónom drevenú vežičku so stanovou strieškou. [2]

Malá obdĺžniková budova má v interiéri osemuholníkový pôdorys, ktorý je vytvorený vloženými dvojitými pilastrami v rohoch stavby. Na podlahu dosadajú pilastre cez hladký sokel, ktorý je k nim tvarovaný na spôsob pätiek. Vstup do interiéru z južnej strany a okná na západnej i východnej strane prirodzene osvetľujú vnútro kaplnky, kde dodnes nie je zavedená elektroinštalácia. Na severnej strane je nika pre oltár. Okná i dvere majú šikmé špalety so segmentovými záklenkami. [3]

Jednoducho architektonicky stvárnený sakrálny objekt prekvapí pri pohľade do interiéru a na hlavice pilastrov s rímsou svojím zastropením, ktoré vytvára dojem kupoly s iluzívnou nástennou maľbou s priehľadom až do nebies. Rokoková nástenná maľba začína na plastickej rímse s maľovaným zábradlím, nad ktorým pokračuje modrá obloha s obláčikmi, medzi ktorými v strede sedí a vznáša sa Boh-Otec s trojuholníkovou svätožiarou. Okolo neho sa na obláčikoch vznášajú anjelici. [4]

Dekoratívne zdobené rímsové zábradlie je členené zrkadlami a volútami, pričom v nábehoch na kupolu sú štyri postavy svätcov – sv. Jozef s ľaliou, sv. Joachim s košíkom, holubmi a palicou, sv. Anton Paduánsky s Jezuliatkom a ľaliou a napokon sv. Ján Nepomucký s krížom a ratolesťou. Svätci sú umiestnení v kartušiach nad pilastrami kaplnky, rámovanie okolo kartuší tvoria volúty. Nad kartušami sú v zábradlí vázy a mušle s rokajami a akantmi. Ostatné steny sú hladké, jednofarebné, členené len oknami a vstupom, oproti ktorému je oltárna menza s obrazom sv. Anny s malou Máriou. [5]

Rokoková menza s obrazom a svätostánkom je spojená s dvojicou svietnikov s rokajovým motívom. Na stenách sú konzolové jednoramenné svietniky. [6]

Vonkajšia jednoduchosť až strohosť kaplnky, ktorá aj v interiéri pokračuje až po hlavice pilastrov, sa potom náhle zmení na veľkolepú ilúziu vysokého až nebotyčného priestoru. Jemné pastelové tóny a ladnosť postáv s dokonalou ilúziou umeleckoremeselne stvárneného zábradlia neexistujúceho otvoru dáva tušiť príbuznosť vzniku kaplnky s niekdajším farským kostolom na juhovýchodnej strane hlavného námestia Kremnice. Takto podobne bol zrejme riešený kostol na námestí v dobe jeho barokovej prestavby, ktorá je známa len zo zobrazených exteriérov na historických obrazoch mesta. [7]

Prístup
Stojí na severnej strane cesty, ktorá viedla od mestských brán na východ cez Kremnické vrchy na Krahule, Skalku až do Banskej Bystrice. V tejto časti mesta sa už zástavba pomaly stráca a cestou mierne stúpajúcim terénom okolo potoka sa vchádza do lesov pod Kremnickým štítom. [8]
[1 - 8] HUSOVSKÁ, Ľudmila: Kaplnka svätej Anny v Kremnici. In: Pamiatky a múzeá, 1998, č. 1, s. 28.