Kremnické Bane - Kaplnka (Kostol) Narodenia Panny Márie
Piargy
obec Kremnické Bane, okres Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne baroková kaplnka z roku 1726, ktorá bola prebudovaná v pseudogotickom slohu v roku 1910. Ide o jednoloďový priestor zaklenutý štukovou rebrovou klenbou. [1] Predstavaná veža je krytá vysokým ihlancom. Fasáda je hladká, členená neogotickými oknami a opornými piliermi.

Vnútorné zariadenie je pseudogotické. Plastika sv. Jána Nepomuckého je ľudová drevorezba z konca 18. storočia. [2]

Stojí v severozápadnej časti obce. Nachádza sa neďaleko železničnej trate.
Fotogaléria
Kremnické Bane - Kaplnka (Kostol) Narodenia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2016Kremnické Bane - Kaplnka (Kostol) Narodenia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2016Kremnické Bane - Kaplnka (Kostol) Narodenia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2016Kremnické Bane - Kaplnka (Kostol) Narodenia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2016Kremnické Bane - Kaplnka (Kostol) Narodenia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2016