Krompachy - Evanjelický kostol
obec Krompachy, okres Spišská Nová Ves, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pseudorománsky kostol z roku 1883. Jednoloďový priestor s oblým uzáverom presbytéria a s predstavanou vežou so štítkami a ihlancovou strechou. Fasáda je členená polkruhovo zakončenými oknami a oblúčkovým vlysom. Nad vstupným portálom je letopočet MDCCCLXXXIII = 1883 (v súčasnosti tam jedno C chýba). [1] V priečelí nad vchodovými dverami je banícky znak. [2]

Vnútorné zariadenie má oltár a krstiteľnicu z pôvodného dreveného evanjelického kostola z roku 1790. [3]

V druhej polovici 16. storočia prijala časť obyvateľstva Krompách evanjelické náboženstvo augsburského vyznania. Krompašský kostol bol využívaný striedavo evanjelikmi a katolíkmi. [4]

Stojí ulici Mikuláša Šprinca.
Fotogaléria
Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015Krompachy - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 7/2015