Krupina - Mestský dom (Radnica)
obec Krupina, okres Krupina, Banskobystrický kraj
Mestský dom bol postavený v roku 1901 podľa projektu J. Cajhána z Banskej Štiavnice. [1]

Stredovekú radnicu v roku 1590, počas úradovania richtára Jána Šiferera, nahradila nová budova. Písomnosti z 18. storočia spomínajú dva mestské domy. V roku 1722 je spomínaný mestský dom pri Dolnej bráne. Koncom 19. storočia boli na budove starého mestského domu spozorované trhliny a privolaná župná komisia skonštatovala nevyhnutnosť radnicu zbúrať a postaviť novú. Podľa projektu J. Cajhána, inšpirovaného barokovou a renesančnou architektúrou, radnicu stavala zvolenská firma Bratia Kondorossy. [2]

Budova, dokončená v roku 1901, patrí medzi typické stavby historizmu. [3] Postavená je v novoklasicistickom slohu. [4] Ide o dvojpodlažnú trojtraktovú budovu na obdĺžnikovom pôdoryse, so stredným trojosovým a bočnými jednoosovými rizalitmi, z ktorých prostredný má manzardovú strechu. Prízemie má horizontálnu rustiku (bosáž), rizality na poschodí členia pilastre, na pilieroch pod balkónom sú stĺpy, ktoré ukončuje jednoduchá dórska hlavica. Strecha je ozdobená tromi vikierovými oknami. [5]

Interiéru dominuje veľké hlavné schodisko s kovaným zábradlím. Vnútorné priestory boli začiatkom storočia vybavené nábytkom z ťažkého dreva. V druhej polovici 20. storočia bolo zariadenie doplnené novým nábytkom a drevenými skulptúrami. Zmeny interiérov boli prevedené aj v súčasnosti. [6]

Stav historickej budovy je veľmi dobrý.
Stojí v centre mesta. Svätotrojičné námestie 4.
[2 - 3] LUKÁČ, Miroslav: Kultúrne a historické pamiatky. www.krupina.sk/kulturne-a-historicke-pamiatky (19.10.2020)
[4] www.pamiatky.sk (19.10.2020)
[5 - 6] LUKÁČ, Miroslav: Kultúrne a historické pamiatky. www.krupina.sk/kulturne-a-historicke-pamiatky (19.10.2020)