Krušovce - Park pri kaštieli
obec Krušovce, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Park tvorí spolu s kaštieľom vzácny harmonický celok. Má rozlohu 6,50 hektára. Vznikol z pôvodného barokového francúzskeho parku založeného ešte Berényiovcami v polovici 18. storočia. Rozšírený na anglický park krajinársko-prírodného typu bol začiatkom 19. storočia (niekedy po roku 1830). [1]

Dnešný park je výsledkom jeho rozšírenia a dotvorenia hlavne Nemeshegyiovcami a Forsterovcami. Park je v podstate chodníkom rozdelený na dve veľké časti. V juhozápadnej časti bolo vysadených viac exotických drevín (napríklad beztŕňovec, maklura, sofora), ktoré sa striedajú s menšími lúčnymi plochami. V severovýchodnej časti prevládajú domáce dreviny a sú v nej dve väčšie lúčne plochy. Z aleje borovíc, ktorá bola ukončená skupinou červených smrekov, sa do súčasnosti zachovalo iba torzo. [2]

Park bol v druhej polovici 19. storočia doplnený drobnou záhradnou architektúrou tak, aby zodpovedal vtedajším módnym trendom parkovej úpravy. Bol to napríklad dnes už zaniknutý oktogonálny altánok (zachovalo sa iba jeho plató), klenutá ľadovňa (neskôr využívaná ako pivnica, dnes je neprístupná), a lesovňa. Park bol doplnený fontánami, ktoré osviežovali vzduch a dvoma bazénmi. [3]

Neodmysliteľným doplnkom parkov bola i sochárska výzdoba, výnimkou neboli ani Krušovce. Pri vchode do areálu kaštieľa stáli sochy sv. Floriána a sv. Antona Paduánskeho, postavené pravdepodobne rodinou Nemeshegyiovcov po roku 1873. Jedna socha zanikla v roku 1965, keď do nej narazilo auto a druhá zmizla po roku 1969. V parku kaštieľa stáli štyri plastiky, jedna pri kaštieli, druhá pri bedzianskej ceste a ďalšie na fontánach. Boli to postavy žien, ktoré po roku 1960 temer bez stopy zanikli. Pri kaštieli sa zachoval volútový pieskovcový podstavec a zvyšky sochy. Podľa jedných išlo o plastiku Panny Márie, podľa iných to bola plastika ženy – asi Venuša, ľudovo nazývaná „Bohyňa“, postavená bola ešte Berényiovcami. Dve neznáme sochy boli osadené vo dvoch nikách parkovej fasády kaštieľa. [4]

Po odchode posledných majiteľov v roku 1939 začal park upadať. Po roku 1945 sa parku vôbec nedostávalo náležitej starostlivosti. Dokonca v časti parku bola vybudovaná ľahkoatletická dráha a volejbalové ihrisko, čo značne poškodilo ucelený parkový priestor. Park sa postupne menil na zarastenú džungľu a postupne zanikla jeho sochárska výzdoba. Snahy o jeho obnovu boli evidované na Pamiatkovom úrade od roku 1963, ale nenastali žiadne pozitívne zmeny. V roku 2003 v spolupráci s Pamiatkovým úradom Topoľčany boli pripravené podklady na rekonštrukciu parku, ku ktorej sa pristúpilo v roku 2004. Snahou bolo vrátiť parku pôvodný výzor, obnoviť altánok, lavičky i sochársku výzdobu. [5]

Stav parku je dobrý. Slúži svojmu účelu.
[1] REŠKO, Alexander et al.: Krušovský kaštieľ. Topoľčany: TRISTANPRESS, spol. s r.o., 2007. s. 24.