Kubáňovo - Kostol sv. Ladislava
obec Kubáňovo, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1737. Reštaurovaný bol v roku 1910 a 1940. Je to jednoloďový sakrálny objekt s polkruhovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté krížovou lunetovou klenbou. Loď má pruskú klenbu s medziklenbovými pásmi, ktoré dosadajú na vtiahnuté piliere. Na západnej strane lode je murovaný organový chór. Fasády sú členené nárožnými pilastrami. Na priečelí je kamenný obdĺžnikový portál a dve niky so sochami svätcov. [1] Veža je zakončená baňatou strechou.

Vnútorné zariadenie pochádza z 20. storočia. Hlavný oltár sv. Ladislava má starý barokový obraz svätca z čias stavby kostola. Zvon vyrobili v roku 1870. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 uvádza aj neskorobarokovú monštranciu z 18. storočia. [2]

Vedľa kostola stojí pamätník obetiam prvej a druhej svetovej vojny.