Kuková
Kaštieľ Bánovcov
obec Kuková, okres Svidník, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Rokokovo-klasicistický kaštieľ, postavený v rokoch 1770 - 1780, s neskoršími prístavbami. Kaštieľ je jednopodlažná trojkrídlová budova, na južnej strane s čestným dvorom, do ktorého sa otvára portikus stredného krídla. Portikus má kanelované stĺpy. Severná fasáda má mierne vystupujúci trojosový rizalit a je členená pilastrami. Nad oknami sú prehýbané nadokenné rímsy, pod ktorými je plastická mušľa. Miestnosti sú kryté pruskými klenbami. V hlavnej sieni je zrkadlová klenba s bohatým štukovým dekorom. Objekt má nad hlavným krídlom manzardovú strechu a nad bočnými krídlami valbovú strechu. Ku kaštieľu patrili hospodárske budovy. [1]

Kuková – kaštieľ (č. ÚZPF 11349/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2019. Autorky: Mgr. Michaela Haviarová, PhD., PhDr. Mgr. Kristína Zvedelová, PhD.. [2]

Stav historického sídla nie je dobrý. Kaštieľ je v súkromných rukách.
Stojí takmer v strede obce, pri kostole.
Fotogaléria
Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Kuková foto © Viliam Mazanec 4/2013