Kuraľany - Kostol Premenenia Pána
Kuraly
obec Kuraľany, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokový kostol postavený v rokoch 1735 – 1737 na mieste staršieho kostola, spomínaného v roku 1561. Kostol bol rozšírený o 16 m a upravený v roku 1927. Ide o jednoloďovú stavbu s polygonálnym uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou, v lodi je rovný strop. Murovaný organový chór má mierne vystupujúci parapet. Fasády člení jednoduché lizénové orámovanie. [1] Veža je zakončená zvonovitou prilbou s laternou.

Kazateľnica je neskorobaroková z konca 18. storočia so sochami evanjelistov. Kamenná krstiteľnica je neskorobaroková s oblým kovovým vrchnákom z čias stavby kostola. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 spomína aj klasicistickú lampu na večné svetlo z konca 18. storočia. [2]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 2002. [3]