Župčany
obec Župčany, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Empírová kúria s rozsiahlym parkom. Postavili ju v prvej polovici 19. storočia. [1] Je to prízemná dvojtraktová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom. V strede fasády smerujúcej do parku je mierne predstavaný rizalit, členený piliermi a zakončený tympanónom so zuborezovou rímsou. Na hlavnej fasáde v strede osi má kúria stĺpový portikus s tympanónom. Fasáda je členená pásovou rustikou a nadokennými polkruhovými frontónmi. Miestnosti sú kryté pruskými a zrkadlovými klenbami. [2]

V druhej polovici 20. storočia sa v nej nachádzalo Literárne múzeum Jonáša Záborského.

Rekonštrukcia objektu prebehla v rokoch 1974 – 1978. [3]
Súčasný stav a využitie
Dnes nie je kúria využívaná. Stavba je opustená. Ide o veľmi pekný historický objekt s pomerne veľkým a zachovalým parkom.
Kúria stojí na kopci priamo v obci, pri kostole.
Fotogaléria
Kúria Župčany foto © Jiří Fiedler 4/1974Kúria Župčany foto © Jiří Fiedler 4/1974Kúria Župčany foto © Jiří Fiedler 4/1974Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 9/1999Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 9/1999Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 9/1999Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 9/1999Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 9/1999Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 9/1999Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 9/1999Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 9/1999Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 9/1999Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 9/1999Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 9/1999Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 9/1999Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 2013Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Viliam Mazanec 1/2012Kúria Župčany foto © Imrich Kluka 7/2012Kúria Župčany foto © Imrich Kluka 7/2012Kúria Župčany foto © Imrich Kluka 7/2012
[3] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky... s. 235.