Kúty – Kalvária
obec Kúty, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Trinásť pilierikových zastavení Krížovej cesty stojí popri ohrade areálu kostola a napravo od vstupu do sakrálneho objektu ich dopĺňa skupina Ukrižovania. Tvoria ju kamenné sochy Krista na kríži a po jeho bokoch postavy Panny Márie a sv. Jána evanjelistu na samostatných podstavcoch. V spodnej časti podstavca nesúceho kríž s výrazne menším korpusom Ukrižovaného je nápis: „Z lásky k umučenému Spasiteľovi dala postaviť Eva Valachová, rod. Slováček. 1893.“ Na sokli je uvedený autor súsošia: E. Zbo-řil/Uh. Hradište. Nad donátorským nápisom je reliéfne zobrazenie kalicha s hostiou, orámovaného vetvičkou viniča a zväzkom klasov. [1]

Sochy sú statické, až strnulé, avšak svojím pomerne kvalitným spracovaním a primeraným rozvinutím drapérií, zdôrazňujúcich ich tichý smútok, prezrádzajú školeného autora. Formálne a kompozične rovnaké sochy sa uplatňujú aj na súsoší Kalvárie v Holíči z roku 1897, situovanom pred Kostolom sv. Martina pri kapucínskom kláštore. Autor súsošia nie je doložený, no do úvahy prichádza tiež E. Zbořil. V oboch prípadoch ide o zrejmú inšpiráciu podobnými súsošiami mníchovskej produkcie. [2]

Iniciátor, ani obdobie vzniku Krížovej cesty v Kútoch nie sú známe, no je pravdepodobné, že jej výstavba nadviazala na postavenie súsošia. Niky zastavení sú v súčasnosti bez výjavov a nahrádzajú ich jednoduché drevené krížiky. [3]

Stav architektonického súboru je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Prístup
Nachádza v centre obce. Stojí pri stavebne zaujímavom neskorobarokovom farskom Kostole sv. Jozefa. [4]
Fotogaléria
Kúty – Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2017Kúty – Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2017Kúty – Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2017Kúty – Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2017Kúty – Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2017Kúty – Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2017Kúty – Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2017