Kúty - stĺp so sochou Immaculaty
obec Kúty, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Stĺp so sochou Panny Márie dali podľa nápisu na podstavci postaviť majitelia Polákových mlyna v roku 1768. [1] Pôvodne stál uprostred hlavnej križovatky, ale v 70. rokoch 20. storočia bol po havárii na ceste zrušený a v rokoch 1990 -1991 znovu osadený na dnešnom upravenom mieste. Pred stĺpom so sochou je v kruhu vysadená zeleň. Na okraji kruhu s kvetmi je položený štvorcový kubus, na ktorom je postavený mohutný, na bielo natretý stĺp, ukončený v hornej časti jednoduchou rímsou. Nad ňou je kamenná guľa s polmesiacom a hadom a na nej kamenná socha Immaculaty. [2]

Baroková plastika je vyhotovená v esovitom vytočení kontrapostového pohybu postavy so zopnutými rukami a hlavou obrátenou dohora a do strany. Pohyb sochy zvýrazňuje aj plášť, ktorý vzadu splýva so sochou a vpredu je prehodený cez spodnú časť drieku, pričom záhyby drapérie rúcha Panny Márie sú paralelné a zozadu viditeľné dlhé zvlnené vlasy. Zvyšky pôvodného stĺpu so zachovanou spodnou časťou štvorcového dvojitého podložia s viacnásobne profilovanou pätkou a dolnou časťou stĺpu so žltou polychrómiou sú uložené na fare. [3]

Stav pamiatky je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Prístup
Stojí uprostred obce na najfrekventovanejšom priestranstve pri hlavnej križovatke blízko obecného domu. [4]
Fotogaléria
Kúty - stĺp so sochou Immaculaty foto © Hana Farkašová 2/2019Kúty - stĺp so sochou Immaculaty foto © Hana Farkašová 2/2019Kúty - stĺp so sochou Immaculaty foto © Hana Farkašová 2/2019Kúty - stĺp so sochou Immaculaty foto © Hana Farkašová 2/2019Kúty - stĺp so sochou Immaculaty foto © Hana Farkašová 2/2019Kúty - stĺp so sochou Immaculaty foto © Hana Farkašová 2/2019Kúty - stĺp so sochou Immaculaty foto © Hana Farkašová 2/2019
Poznámky
[1] M. Hések si všimol zaujímavú skutočnosť, že ide o námet Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorého sviatok bol oficiálne vyhlásený v Ríme až 8. decembra 1854. Ďalej M. Hések uvádza zachovanú tradovanú legendu o duchu slobodného zomrelého mladíka, ktorý žiadal spolumajiteľov mlyna o postavenie sochy Panny Márie pri obecnom dome. Keď vraj duch zanechal odtlačené prsty na sukni svojej milenky, ktorú prenášal cez most pri mlyne, tak mu uverili a sochu postavili podľa jeho želania s pohľadom na Polákových mlyn, aby sa pri soche mohli robiť pohrebné obrady, keď niekto z mlyna zomrie, pričom okolo sochy chodí procesia veriacich. DRAHOŠOVÁ, Viera et al.: Kúty. Skalica: Záhorské múzeum, 2005. s. 129.
[2] DRAHOŠOVÁ, Viera et al.: Kúty. Skalica: Záhorské múzeum, 2005. s. 129 – 130.
[3] DRAHOŠOVÁ, Viera et al.: Kúty. Skalica: Záhorské múzeum, 2005. s. 130.