Kysucké Nové Mesto - Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie
Nové Mesto nad Kysucou
obec Kysucké Nové Mesto, okres Kysucké Nové Mesto, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený začiatkom 19. storočia. [1] Upravený bol v priebehu 19. storočia. Je to jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi. Hlavná fasáda je členená pilastrami. Ostatné fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami. Veža vstavaná do štítového priečelia je zastrešená zvonovitou prilbou s cibuľou a laternou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. [2]

Hlavný oltár je klasicistický zo začiatku 19. storočia. V strede drevenej stĺpovej architektúry je novšia socha Panny Márie Lurdskej a po bokoch stoja dve polychrómované drevené plastiky. Ide o postavu Krista a Boha Otca. Klasicistická kazateľnica s luiséznym ornamentom pochádza z čias výstavby kostola. Na baldachýne má sochu Dobrého pastiera. Organ je klasicistický z konca 18. storočia. Na skrini má rokaje a klasicistické ozdoby. Chórový parapet je barokový z prvej polovice 18. storočia, bohato dekorovaný akantovými a mušľovými ornamentmi a hlavičkami anjelikov. Obrazy sv. Ondreja apoštola a sv. Alžbety vdovy sú z roku 1836. Autorom olejomalieb na plátne je D. Appler. [3]

V roku 1728 mala farnosť Kysucké Nové Mesto okolo 10 tisíc farníkov a Kostol sv. Jakuba už nestačil plniť potreby rozsiahlej farnosti. Kaplnka Márie Magdalény na cintoríne (terajší park) mala zlé základy a zrútila sa, rozhodlo sa o výstavbe novej kaplnky. Výstavba priestrannej Kaplnky Nepoškvrneného počatia Panny Márie začala v roku 1738 a skončila v roku 1746. Stavba bola z kameňa, mala masívne múry, drevenú vežičku, v sakristii dve a v lodi štyri okná. Vnútri bol umelecky vyhotovený oltár, zasvätený Nepoškvrnenému počatiu Panny Márie, ozdobený sochami sv. Anny, sv. Joachima, sv. Alžbety, sv. Štefana, prvého mučeníka a sochami cherubínov, uctievajúcich Nepoškvrnené počatie. Chórus stál na dvoch drevených stĺpoch, umiestnených vedľa stien, nechýbala ani spovedelnica, krížová cesta a umelecky vyrezávané lavice. V roku 1753 pozlátili oltár, chórus i okraje lavíc. V roku 1801 začalo rozširovanie kaplnky na kostol. Prestavba bola prerušená v dôsledku zlej politickej a hospodárskej situácie (napoleonské vojny, drancovanie vojskami). [4]

Kostol bol dostavaný až v roku 1817. Interiér bol dlhý čas vybavený skromne. Mal iba jeden oltár, niekoľko lavíc a krížovú cestu z pôvodnej kaplnky. V roku 1898 dal dekan a farár Ján Cvinček vymaľovať a dostatočne vybaviť kostol oltármi a kostolným zariadením. Vytvoriť dal i jediné vitrážne farebné okno v kostole, zobrazujúce sv. Jána. [5]

Rekonštrukcia.

V roku 1903 bola urobená nová podlaha. O rok kostol zachvátil požiar, ale podarilo sa ho zachrániť. V roku 1937 kostol obnovili a o dva roky pristavali pravú sakristiu. Posviacka obnoveného kostola sa konala v roku 1940. [6]

Ďalšie opravy sa konali:

1970 - obnova exteriéru kostola,