Ladmovce - Kalvínsky kostol
obec Ladmovce, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1826 – 1835. Jednoloďový objekt s polygonálnym uzáverom, zaklenutý pruskými klenbami. Na východnej strane interiéru je murovaná empora. Mierne predstavaná veže je členená lizénami a pilastrami. Nad portálom je nápis datujúci stavbu. [1]

Obradový stôl a kazateľnica sú z čias stavby kostola. [2]

V Ladmovciach bol kostol zaiste pred 14. storočím, avšak písomné doklady o ňom sú od 14. storočia. V prvej polovici tridsiatych rokov 14. storočia v ňom pôsobil farár Syxtus a kostol bol zasvätený sv. Antonovi. Katolícki farári v ňom pôsobili do druhej polovice 16. storočia, neskôr evanjelickí reformovaní kazatelia. Do ladmovského kostola dochádzali kalvínski duchovní z Viničiek. V roku 1621 a niekoľko nasledujúcich rokov v obci vysluhoval bohoslužby samostatný kazateľ. [3]