Ladomirová - zvonica
obec Ladomirová, okres Svidník, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Mohutná drevená zvonica na štvorcovom pôdoryse postavená v polovici 18. storočia. Objekt stĺpikovej konštrukcie má z vonkajšej strany vertikálne umiestnené smrekové doskové obloženie. [1] Stanová strecha je pokrytá šindľom. Zakončená je malou cibuľou, na ktorej je umiestnený jednoramenný kovový kríž.

Vo zvonici sa pôvodne nachádzali štyri zvony. Jeden z nich pochádzal z roku 1742. V súčasnosti sú v objekte zavesené tri zvony. [2]

Zvonica bola poškodená pádom lipy a znovu zrekonštruovaná do pôvodnej podoby. [3]

Stav objektu je dobrý.
Stojí v areáli Chrámu sv. Michala archanjela. Nachádza sa na jeho južnej strane.
Fotogaléria
Ladomirová - Chrám sv. Michala archanjela a zvonica foto © Hana Farkašová 6/2019Ladomirová - Chrám sv. Michala archanjela a zvonica foto © Hana Farkašová 6/2019Ladomirová - Chrám sv. Michala archanjela a zvonica foto © Hana Farkašová 6/2019Ladomirová - Chrám sv. Michala archanjela a zvonica foto © Hana Farkašová 6/2019Ladomirová - Chrám sv. Michala archanjela a zvonica foto © Hana Farkašová 6/2019Ladomirová - zvonica foto © Hana Farkašová 6/2019Ladomirová - zvonica foto © Hana Farkašová 6/2019