Lakšárska Nová Ves - Kostol sv. Vavrinca diakona
obec Lakšárska Nová Ves, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol s neskoršími úpravami postavený v rokoch 1729 - 1730. Jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou s lunetami. Interiér je rozčlenený pilastrami na tri polia. Exteriér je členený lizénovým rámom a polkruhovo zakončenými oknami. [1] Veža členená nárožnými pilastrami je zastrešená ihlanom, ktorý dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Vnútorné zariadenie je novogotické a novorenesančné. Z pôvodného barokového zariadenia zostali iba lavice, bohato vyrezávané, zdobené páskovou a volútovou ornamentikou, ako aj drevený krucifix a kamenná kalichovitá krstiteľnica so súsoším Krstu Krista na vrchnáku. [2]

Okolo kostola je obranný múr so štrbinovými strieľňami, ktorý obklopoval prvý kostol, stojaci na mieste dnešného sakrálneho objektu. Múr pochádza z konca 17. storočia. [3]

Miestni obyvatelia postavili kostol na návrší (254 m n.m.) a je viditeľný zo značnej vzdialenosti. Pôvodný kostol bol z roku 1618. Časom už pre svoju obmedzenú kapacitu nevyhovoval, a preto sa v roku 1729 začala stavba nového kostola. 10.8.1730 na sviatok sv. Vavrinca bol kostol požehnaný. [4]

Fotogaléria
Lakšárska Nová Ves - Kostol sv. Vavrinca diakona foto © Ľuboš Repta 3/2016Lakšárska Nová Ves - Kostol sv. Vavrinca diakona foto © Ľuboš Repta 3/2016Lakšárska Nová Ves - Kostol sv. Vavrinca diakona foto © Ľuboš Repta 3/2016Lakšárska Nová Ves - Kostol sv. Vavrinca diakona foto © Ľuboš Repta 3/2016Lakšárska Nová Ves - Kostol sv. Vavrinca diakona foto © Ľuboš Repta 3/2016Lakšárska Nová Ves - Kostol sv. Vavrinca diakona foto © Ľuboš Repta 3/2016