Lekárovce - Kostol Ružencovej Panny Márie
Lekárt, Lekart
obec Lekárovce, okres Sobrance, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v poslednom desaťročí 19. storočia v neobaroku, ale s detailnými tvarmi klasicizmu. Jednoloďový priestor so segmentovým uzáverom presbytéria, zaklenutý českou plackou a pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi. Fasáda s polkruhovo ukončenými oknami mala pôvodne lizénové členenie. Západný čelný štít so vstavanou vežou má na bočných štítových plochách priečelia po jednom slepom okne. [1] Veža má ihlancovú strechu.

Vnútorné zariadenie je zo začiatku 20. storočia. [2]

O výstavbu kostola sa v podstatnej miere pričinil užský arcidekan a zároveň užhorodský farár Andrej Budiš. Tento donátor, ktorý po sebe aj v Užhorode zanechal významné stavebné dielo - rozšíril tamojší kostol, dal postaviť tri kaplnky krížovej cesty, v roku 1879 školu pre dievčatá a materskú školu - chcel postaviť aj kostol v Lekárovciach. V roku 1890 posvätil jeho základný kameň, ale dokončenia stavby sa, žiaľ, nedožil. Stavba pokračovala vďaka sume, ktorú na ňu odkázal a vďaka finančnej podpore satmárskeho biskupa Júliusa Meszlényiho (1887 - 1905). V roku 1894 kostol dostavali a vysvätili. V tom istom roku z pozostalosti Andreja Budiša dokončili školu. [3]

Doba postavenia kostola je v Súpise pamiatok na Slovensku z roku 1968 datovaná chybne a chybné datovanie prevzali aj niekoľkí ďalší autori (napr. VSO 1977, Hudák, J. 1984, Ďurček 1966). [4]

Pred kostolom je betónový kríž z roku 1949, ktorý dal postaviť Juraj Kontra s manželkou Annou. Pamiatkou hodnou ochrany je aj liatinový kríž s plastickým korpusom na ľavobrežnom cintoríne, pochádzajúci z roku 1868. [5]