Lenartov - Kostol sv. Leonarda opáta
Lanartov
obec Lenartov, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol z roku 1826. Obnovený bol v roku 1880. Kostolná stavba, v ktorej sa spojuje centrálny typ s typom pozdĺžnym. K okrúhlej lodi prilieha z východnej strany rovné presbytérium, po oboch stranách so sakristiami, zo západnej strany prístavba veže s bočnými nízkymi štítovými krídlami a prízemnými priestormi. Centrálna loď značne prevyšuje pristavané východné a západné priestory a je zaklenutá plytkou kupolou. [1]

Najstarším dôkazom existencie cirkvi v Lenartove je drevený svätostánok (tabernaculum) zo 16. storočia, ktorý je uložený v Šarišskom múzeu v Bardejove. Aj z ústneho podania je známe, že starý drevený kostol stál na mieste, kde je teraz farská budova. Bolo zvykom, že cintorín bol v blízkosti kostola. Potvrdili to nálezy ľudských kostí pri výstavbe budovy obecného úradu a materskej školy. Starý drevený kostol bol schátraný a nepostačoval už pojať všetkých farníkov do svojich útrob. Spôsobil to nárast obyvateľstva začiatkom 19. storočia. Výstavba nového kostola sa začala v roku 1820. Vtedajší majiteľ lenartovského panstva a kňaz Jozsef Barna určili miesto postavenia nového murovaného kostola. Kameň sa ťažil v lokalite Furmance, kde aj dnes vidieť miesto ťažby. Mecenášom stavby bol Daniel Jochmann. Na jeho pamiatku je pred kostolom postavený kríž s pamätnou tabuľou. V roku 1825 prišiel do farnosti nový kňaz Károly Kovats. za jeho pôsobenia bol kostol dokončený a v roku 1826 ho posvätili a dali do užívania. Z písomných prameňov je zrejmé, že od postavenia murovaného kostola v roku 1826 až do roku 1988 sa o kostol plných 162 rokov nepretržite starala rodina Beňová, keď v roku 1988 zomrel posledný z menovaného rodu Ján. [2]