Kláštory   späť
Letanovce (Kláštorisko) - Kláštor kartuziánov
obec Letanovce, okres Spišská Nová Ves, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Ruiny kláštora na Skale útočišťa (Lapis refugii), ktorý založili kartuziáni v roku 1299. Objekt rozšírili novým kostolom v roku 1330. Kláštor bol v roku 1436 vypálený a pri obnove koncom 15. storočia dostal ďalšiu polygonálne zakončenú kaplnku. V roku 1543 dali Levočania opustený kláštor a kostol zbúrať. Odvtedy leží v ruinách. Z niekdajších stavieb sa zachovalo základové murivo a miestami zvyšky obvodových múrov. [1]
Rekonštrukcia.

Od roku 1983 pod vedením archeológa doc. PhDr. Michala Slivku, CSc. prebiehal dlhé roky odborný výskum kláštora a neskôr aj postupná konzervácia zvyškov stavby.

Letanovce – kartuziánsky kláštor zaniknutý, archeologické nálezisko (č. ÚZPF 10745/3) – architektonicko-historický výskum čiastkový - rok 2022. Autori: Mgr. Michaela Haviarová, PhD., Mgr. art. Tomáš Haviar. [2]

Konzervovaná ruina kláštora.
Fotogaléria
Letanovce - Kláštorisko (kláštor) foto © Jana Lacková 9/2008Letanovce - Kláštorisko (kláštor) foto © Jana Lacková 9/2008Letanovce - Kláštorisko (kláštor) foto © Jana Lacková 9/2008Letanovce - Kláštorisko (kláštor) foto © Jana Lacková 9/2008Letanovce - Kláštorisko (kláštor) foto © Jana Lacková 9/2008