Lipany - Židovský cintorín
obec Lipany, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Cintorín vznikol niekedy okolo roku 1855. Ešte starší je cintorín ležiaci v neprístupnej časti pod železničným násypom v hone Balážka-Štrembroch, z ktorého zostali iba zvyšky ohradového kamenného múru. [1]

Po smrti prvého lipanského rabína sa lipanskí židia pripojili k brezovickému rabinátu. Najväčší rozmach dosiahla židovská obec v Lipanoch začiatkom 20. storočia, keď sa jej predsedom stal Dávid Händler. Bola jednou z najaktívnejších židovských obcí. Posledným rabínom v meste bol Moše Ginsberg, ktorý zahynul v koncentračnom tábore. [2]

Prítomnosť židovskej komunity znamenala pre mesto nielen zvýšenie počtu obyvateľov, ale najmä posilnenie jeho ekonomického rozvoja. Rozrástli sa remeselné a obchodné služby. Vznikli nové profesie. Medzi prvými lekármi pôsobiacimi v meste boli občania židovského pôvodu. V Lipanoch pôsobil lekár Grossmann a po ňom Samuel Kopp. Prvým zubným technikom bol Zeigermann. [3]

[1 - 3] TURLÍK, Ján: Lipany. Prešov: Pre mesto Lipany vydal R.S. media, 2007. s. 65.