Liptovská Lužna - Kostol Najsvätejšej Trojice
Lúžna
obec Liptovská Lúžna, okres Ružomberok, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1831. [1] Podľa iných zdrojov bol postavený v rokoch 1843 – 1848. [2] Upravovaný bol v rokoch 1909 – 1910. Opravili ho v roku 1959. Jednoloďová sakrálna stavba s rovným presbytériom, pristavanou sakristiou a so vstavanou vežou. Klasicistická fasáda je členená pilastrami. [3]

Hlavný oltár s klasicistickou pilastrovou architektúrou a ústredným obrazom najsvätejšej Trojice je z čias stavby kostola. [4] Podľa iných zdrojov je hlavný oltár z roku 1910. Bočné oltáre (Božského srdca Ježišovho a Panny Márie Kráľovnej ruženca) sú z roku 1900. [5] Vo veži je vraj zvon z roku 1653, prenesený údajne v roku 1707 z Likavského hradu. [6]

Prvý drevený kostol bol v obci postavený v roku 1701 na terajšom strednom cintoríne a bol zasvätený Nanebovzatiu Panny Márie, stavba sa nezachovala. Farnosť bola zriadená v roku 1787. [7]