Liptovské Kľačany - Kostol sv. Alžbety
Kľačany
obec Liptovské Kľačany, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1878 – 1889 v historizujúcom slohu, ktorý poňali moderne. Sakrálny objekt vznikol na mieste starého gotického kostola, ktorý pochádzal z roku 1339. Pri obnove kostola v rokoch 1951 – 1952 bola historizujúca romantická stavba pozmenená modernizačnými zásahmi v interiéri (nový betónový strop s hlbokými kazetami), aj vo farebnej úprave fasád. [1]

Zo staršieho zariadenie prvej stavby sa zachovali dva barokové obrazy sv. Barbory a sv. Alžbety z polovice 18. storočia a neskorobarokové tabernákulum s cherubínmi z polovice 18. storočia. [2]

Pôvodný kostol bol postavený bez veže. V jeho blízkosti však neskôr stála drevená zvonica so zvonom z roku 1612, preliatym v roku 1827. Na mieste pôvodného stredovekého kostola postavili nový kostol, pretože si takéto riešenie vynútila zlá statika pôvodného objektu. Po skončení stavebných prác na kostole bola v roku 1880 pri ňom postavená nová drevená zvonica. [3]