Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu
Liptovský Svätý Mikuláš
obec Liptovský Mikuláš, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Jedna z architektonicky najvýraznejších a najrozsiahlejších stavieb v Liptovskom Mikuláši. Ide o nádhernú secesnú budovu gymnázia, ktorú postavili v rokoch 1914 -1916 na základe projektu budapeštianskych architektov Z. Bálinta a L. Jámbora. Pôvodne dvojkrídlový objekt, v 60. rokoch 20. storočia neorganicky rozšírený o tretie krídlo, na severe dotvára mohutná veža. Sivý neopracovaný kameň presahujúci od základov až k prvému poschodiu kontrastuje s geometrickými ornamentmi z červených tehál na bielej omietke. Budova bola pôvodne postavená pre potreby maďarského gymnázia, so vznikom ČSR sa v nej však začalo vyučovať po slovensky. [1]

Prvé generácie slovenskej inteligencie na mikulášskom gymnáziu vychovávali prevažne českí pedagógovia. Jedným z nich bol Jaroslav Žák (1906 – 1960), ktorý neskôr svoje skúsenosti a postrehy zo stredoškolského prostredia literárne stvárnil. Žákove knihy sa stali námetom pre nezabudnuteľné české komédie Škola základ života (1938) a Cesta do hlubín študákovy duše (1939). [2]

Bránami gymnázia prešlo veľa zaujímavých osobností. Medzi jeho absolventov patrí básnik Milan Rúfus. [3]

Stav budovy je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Prístup
Nachádza sa severozápadne od historického centra, v blízkosti železničnej a autobusovej stanice. [4]
Fotogaléria
Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Gymnázium Michala Miloslava Hodžu foto © Viliam Mazanec 8/2015
[1 - 4] Kolektív autorov: Liptovský Mikuláš a okolie. Banská Bystrica: Štúdio HARMONY, 2008. s. 47.