Liptovský Mikuláš - Hotel Európa
obec Liptovský Mikuláš, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Reprezentatívna secesná mestská budova. Presný rok výstavby objektu nie je známy. Koncom 19. storočia bol pôvodne postavený ako jednoposchodová budova Hotela Royal. V jeho priestoroch zriadil Artur Neumann v roku 1912 prvé pevné kino v meste, ktorého prevádzka prešla v prvej polovici roka 1919 do rúk jedného z dvoch majiteľov hotela, bratov Steinovcov. Pravdepodobne v tom čase sa Hotel Royal premenoval na Hotel Európa a rozrástol sa o druhé poschodie. [1]

V období 1. republiky bol v Liptovskom Svätom Mikuláši ešte jeden veľký hotel. Volal sa Koruna, neskôr Hotel Kriváň a stál na mieste súčasnej sporiteľne, ale nikdy nezískal reprezentatívnu dôležitosť. Keď sa v srdci Liptova konali v roku 1938 jubilejné oslavy 1. mája, na slávnostnom obede navštívili Hotel Európa minister pre správu Slovenska Ivan Dérer, univerzitný profesor Vavro Šrobár, predseda senátu František Soukup a minister zdravotníctva František Ježek. Z tohto dňa sa dochoval filmový záznam, ktorý sa dnes nachádza v archívoch Českej televízie. Hotel vlastnili bratia Steinovci dlhé roky, po vojne ho nakrátko získal Andrej Miták. Väčšiu rekonštrukciu zažil začiatkom 80. rokov 20. storočia. V 90. rokoch 20. storočia ešte slúžil ako reštaurácia a vináreň. [2]

Dobové fotografie poslúžili súčasnému majiteľovi, aby vrátil hotelu niekdajšiu podobu. Okrem zachovania pôvodnej maľby a architektúry sa snažil hotelu vrátiť architektonické detaily, ktoré sa za socializmu stratili. [3]

Na múroch sa dodnes zachovali pôvodné maľby. Súčasná kotolňa ukrýva názov bývalého využitia hotela i ako kaviarne a hrubá vrstva maľby na nádvorí hotela skrýva farebné zdobenie stien. Pri rekonštrukcii k hotelu pribudlo prízemie, ktoré si história nepamätá. Pod úrovňou chodníka vyhĺbili priestory, ktoré pred tým slúžili ako pivnica. Atmosféra priestorov majiteľa presvedčila o tom, aby boli využité efektívnejšie. Dnes slúžia ako bar. [4]

Súčasný stav a využitie
Pýcha centra Liptovského Mikuláša dlhé roky chátrala a z reprezentatívneho hotela sa postupne stávala „schátranina“, kde sa predávalo čínske oblečenie. Hotel však našťastie dostal druhú šancu. Slúži svojmu pôvodnému účelu. [5]
Štúrova 808/15. Nachádza sa v centre mesta.
Fotogaléria
Liptovský Mikuláš - Hotel Európa foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Hotel Európa foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Hotel Európa foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Hotel Európa foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Hotel Európa foto © Viliam Mazanec 8/2015