Liptovský Mikuláš - Stará evanjelická fara
Liptovský Svätý Mikuláš
obec Liptovský Mikuláš, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Postavili ju iba o niečo neskôr ako evanjelický kostol a svojmu určeniu začala slúžiť v júni 1788. Takmer o päťdesiat rokov neskôr prišiel na faru evanjelický kňaz a popredný predstaviteľ obrodeneckého hnutia Michal Miloslav Hodža. Počas jeho pôsobenia (1837 – 1866) sa mikulášska evanjelická fara stala významným strediskom národného života. Stretávali sa v nej významné osobnosti štúrovskej generácie, čo dnes pripomína socha Ľudovíta Štúra v životnej veľkosti, stojaca pred budovou. V roku 1844 bol na pôde fary založený spolok Tatrín. V revolučnej atmosfére meruôsmeho roku tu vznikli Žiadosti slovenského národa – prvý politický program Slovákov. [1]
Stav objektu je veľmi dobrý. Slúži ako muzeálna expozícia Tatrín a Žiadosti slovenského národa.
Stojí v tesnej blízkosti evanjelického kostola.
Fotogaléria
Liptovský Mikuláš - Stará evanjelická fara foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Stará evanjelická fara foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Stará evanjelická fara foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Stará evanjelická fara foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Stará evanjelická fara foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Stará evanjelická fara foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Stará evanjelická fara foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Stará evanjelická fara (pamätná tabuľa) foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Stará evanjelická fara (pamätná tabuľa) foto © Viliam Mazanec 8/2015Liptovský Mikuláš - Stará evanjelická fara (socha Ľudovíta Štúra) foto © Viliam Mazanec 8/2015
[1] Kolektív autorov: Liptovský Mikuláš a okolie. Banská Bystrica: Štúdio HARMONY, 2008. s. 40.