Lontov - kaštieľ
obec Lontov, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ postavený v roku 1786. Opravovaný bol v 20. storočí. Bola to dvojpodlažná budova na obdĺžnikovom pôdoryse, ktorá mala manzardovú strechu s vikierovými oknami. Fasáda situovaná do ulice mala trojosový stredný rizalit, zakončený tympanónom, na ktorom bol reliéf erbov. Fasáda smerom do záhrady mala pristavanú predsieň a na východnej strane portikus s balkónom. Vchod z predsiene viedol do ústrednej sály s dreveným kazetovým stropom a odtiaľ do miestností, ktoré mali rovné stropy, zrkadlové s fabiónom a valené klenby. Pred hlavným vchodom stáli sochy alegorických ženských postáv a dve vázy. [1]

Okolo kaštieľa bol pomerne rozsiahly park a v ňom tri záhradné sochy rímskych bohýň a gotická kamenná fiála z 15. storočia, upravená ako záhradná plastika. [2]