Lorinčík (Košice) - Kostol sv. Vavrinca diakona
História a stavebný vývoj
Pôvodný malý jednoloďový rímskokatolícky kostol postavili v roku 1813 v klasicistickom slohu. V roku 1932 ho zbúrali a nahradili novým, priestrannejším kostolom so zvýšenou vežou vsadenou do štítového priečelia. [1]

Jednoloďová stavba má polygonálny uzáver presbytéria, orientovaný na východ, a malú pristavanú sakristiu na severnej strane. Novú obdĺžnikovú sakristiu pristavali v roku 1989 a vypĺňa dĺžku severného múra od polovice svätyne do východnej tretiny lode. Fasáda lode má neoklasicistické tvaroslovie, komponované z geometricky strohých prvkov, tvorených jednoduchými lizenovými rámami. Štvorpodlažná veža slúži ako zvonica. [2]

Pôvodný zaklenutý strop bol nahradený rovným, zdobeným výmaľbou s biblickými námetmi, z druhej polovice 20. storočia. Steny lode sú členené štyrmi pilastrami na južnej a severnej strane. Ich drieky sú hladké, ukončené jednoduchou hlavicou. Interiér kostola bol zmodernizovaný. Loď je z juhu presvetlená troma oknami. [3]

Polygonálny svätyňa je oproti lodi užšia a rovný strop má znižený. Nástropná maľba je z druhej polovice 20. storočia. Z juhu je svätyňa presvetlená polkruhovým okenným otvorom, rovnakým ako v lodi. Starší historizujúci oltárny stôl so svätostánkom nahradili novým kamenným. Kedysi nad obetným stolom visel obraz patróna kostola svätého Vavrinca, ktorý v roku 1937 namaľoval Viktor Smolka. Zo severnej strany odstránili múr medzi svätyňou a staršou prístavbou sakristie, a rozšírili tým priestor pre veriacich na úkor sakristie. Preto sa ako sakristia používa iba novšia prístavba z roku 1989, ktorá má obdĺžnikový pôdorys, rovný strop a hladkú fasádu. Prístupná je zo západnej strany. [4]

V západnej časti kostola je na dvojici pilastrov umiestnená empora, vystupujúca segmentovým oblúkom do priestoru lode. V čelnom pohľade bola donedávna na plnom murovanom zábradlí empory namaľovaná verzia pôvodného kostolíka obce podľa zachovaných fotografických záberov. Počas poslednej obnovy kostola došlo aj v tejto časti k zmenám – murované zábradlie empory bolo znížené a vrchnú časť ukončili zábradlím z nehrdzavejúcej ocele. Spodná murovaná časť zábradlia má nový náter, a tak nástenná maľba zmizla do nenávratna. [5] Zdá sa, že niekedy obnovy pamiatok nie sú riešené šťastnou rukou.

Hlavný vstupný otvor je pravouhlý, s novou drevenou dvojkrídlovou výplňou z europrofilu, s presklením v tvare kalicha. Vstup do kostola je vytvorený novými kamennými schodmi s výrazne novodobým prestrešením. [6]

Aj keď je kostol pomerne mladý – postavený v medzivojnovom období – predsa si donedávna v interiéri uchoval niekoľko spomienok na predchádzajúci kostol obce – niektoré súčasti zariadenia, oltárny obraz a maľbu na parapete empory. Tieto prvky boli vhodne skomponované v jednoduchej koncepcii. Žiaľ, prílišnou snahou o skrášlenie a vynovenie interiéru sa veriaci dobrovoľne vzdali časti vlastnej minulosti. Sakrálny objekt vyzerá po obnove ako novostavba. [7] Možno v duchu hesla: „Čo je nové, to je dobré.“

Výmaľba kostola bola obnovená v rokoch 2007 – 2008. [8]

Stojí v severovýchodnej časti obce. Kostol je umiestnený v oplotenom areáli cintorína.