Lošonec - Kostol sv. Anny
obec Lošonec, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Objekt staršieho jadra, ktorý bol barokizovaný v roku 1714, keď bolo postavené nové, terajšie presbytérium. Bočné kaplnky sú z roku 1753. Jednoloďový kostol s polygonálnym oltárnym uzáverom, zaklenutý valenou lunetovou klenbou s hrebienkami. Dve bočné kaplnky s polygonálnym uzáverom majú krížové hrebienkové klenby. Na západnej strane stojí murovaná vstavaná veža s ihlancovou strechou. [1]

Vnútorné zariadenie je novorenesančné zo začiatku 20. storočia. Kazateľnica je baroková s ušnicovou ornamentikou z prvej polovice 18. storočia. [2]