Lovinobaňa - Evanjelický kostol
obec Lovinobaňa, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kostol postavený v roku 1863 (1860?) na mieste staršieho gotického kostola, ktoré nákres pred zborením sa zachoval v archíve fary. Je to sieňová stavba s polkruhovo zakončeným oltárnym priestorom a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi. Nad vchodom je murovaná organová empora s troma segmentovými arkádami, podklenutá plytkými pruskými klenbami. Fasáda má klasicistickú úpravu a je členená lizénovým rámovaním. [1] Veža je zakončená ihlanom.

Oltár je klasicistický z roku 1860, murovaná oltárna architektúra na spôsob portika s trojuholníkovým tympanónom a ústredným obrazom Krista na mori od P. Bohúňa z roku 1860. Kazateľnica je klasicistická a pochádza z čias stavby kostola. [2]