Ľubica - Mariánsky stĺp
obec Ľubica, okres Kežmarok, Prešovský kraj
Barokový stĺp z roku 1726. Renovovaný bol v roku 1853 a 1873. Na podstavci je nápis. [1]

Stĺp je vysoký 12,5 metra a ide o jeden z najvyšších barokových stĺpov na Spiši. Dal ho postaviť starosta Teodor Ľubomirski z Ľubovnianskeho hradu. Zreštaurované časti originálu sú uložené v lapidáriu pri rímskokatolíckom kostole. Kópiu umiestnenú na pôvodnom mieste zhotovil akademický sochár Štefan Kovaľ z Vyšných Ružbách v rokoch 1995 - 2000. [2]

Vyhotovenie kópie.
Stav repliky je veľmi dobrý.
Stojí v severnej časti obce.
Fotogaléria
Ľubica - Mariánsky stĺp foto © Jiří Fiedler 7/1966Ľubica - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2023Ľubica - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2023Ľubica - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2023Ľubica - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2023Ľubica - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2023Ľubica - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2023Ľubica - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2023Ľubica - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2023