Ľubietová - Evanjelický kostol
obec Ľubietová, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1805 – 1807 J. Fridrichom, murárskym majstrom. V roku 1899 bol prestavaný podľa plánov J. Hudca v pseudogotickom slohu. [1]

Vnútorné zariadenie je z čias prestavby. [2]

Stavba kostola bola začatá 14.5.1805 a dokončená posviackou 6.12.1807. Staviteľmi boli murársky majster Ján Fridrich a Adam Dutka. Architektom bol Andreás Kutný, piliar na Troch Vodách. Kostol bol stavaný v ťažkej dobe, o čom svedčí veta v žiadosti o povolenie zbierky na stavbu kostola: "....odkvitla sláva nášho mesta, nemohli sme zachovať ani tôňu jeho starobilosti a tak schudobneli sme občania." (28.5.1799) Dlžoby za stavbu kostola tlačili cirkev až do roku 1814. [3]

V roku 1873 pri kanonickej vizitácii biskupa Dr. Gustáva Szeberínyho je vnútro kostola opísané takto: ...drevený oltár, na ňom tri obrazy: Večera Pánova, getsemanská záhrada a hlavný obraz Umučenie. Na dvoch oltárnych stĺpoch sú anjeli s olivovými ratolesťami, v prostriedku oltára je drevorezba nádoby s plameňom a erb mesta Ľubietová, čakan s kladivom. Na kazatelnici je drevorezba rozsievača, nad kazatelňou holubica a socha Krista Pána so zástavou víťazstva. Krstiteľnica je cínová, nad ňou obraz Jána Krstiteľa. Organ zhotovil a daroval Matej Boda, cirkevný inšpektor. V kostole sú tri chóry.. [4]

V tom čase však už chrám chátral a potreboval obnovu s ktorou sa začalo v lete roku 1899, po viacročnej príprave. Zo starého chrámu zostali len múry, vnútro bolo úplne prestavané. Posviacka obnoveného kostola sa uskutočnila 26.11.1899. Zvony zhotovila firma Fridricha Seltenhofera v Šoporni v rokoch 1905 - 1906. Veľký medený luster a krstiteľnica boli zhotovené v Hronci a darovali ich ľubietovskí kovorobotníci pracujúci v Podbrezovej, Hronci a ľubietovskej Hute. [5]

Vľavo od oltára je na stene pamätná tabuľa ľubietovským martýrom Nikolaiovi a Gregorimu, ktorú pri štyristoročnej pamiatke ich upálenia tu umiestnil generálny konvent evanjelickej cirkvi v roku 1927. [6]

Vo vchode pod vežou je umiestnená pamätná tabuľa obetiam druhej svetovej vojny z územia cirkevného zboru ľubietovského. [7]

Fotogaléria
Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 6/2020