Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény
obec Ľubietová, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol, ktorý bol okolo roku 1780 barokovo prestavaný. Je to jednoloďový kostol s polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou na západnej strane. Z neskorogotickej stavby sa zachovali obvodové múry, portál do sakristie a triumfálny oblúk. Presbytérium s polygonálnym uzáverom je zaklenuté valenou klenbou s lunetami. V lodi sú pruské klenby s medziklenbovými pásmi. Nad sakristiou sa nachádza oratórium. [1]

Hlavný oltár je z roku 1783. Ide o rokokovo-klasicistickú stĺpovú architektúru s volútovým nadstavcom uprostred, miesto pôvodného oltárneho obrazu je nika s mramorovou sochou Márie Magdalény z roku 1836 od Vavrinca Dunajského (ľubietovského rodáka, významného sochára). Pozadie sochy tvorí maľba krajiny en grisaille. Bočné oltáre sú tvarovo zhodné s hlavným, len uprostred mali oltárne obrazy Ukameňovanie sv. Štefana, prvomučeníka a Piety, ktoré boli odcudzené. Rokoková kazateľnica pochádza z rokov 1780 – 1790, na rečništi má reliéfy sv. Petra a Pavla apoštolov, na baldachýne je socha sv. Vendelína. Dvojmanuálový organ s novobarokovou skriňou je z roku 1909. Bronzová krstiteľnica má dolnú časť z 18. storočia. Z pôvodného zariadenia kostola sa vrholnegotická socha Madony z doby pred rokom 1400 a z kovu tepaný nadstavec krstiteľnice s výjavom Zuzany v kúpeli od sochára Vavrinca Dunajského dostali do zbierok múzea v Banskej Bystrici. [2]

Sakrálny objekt je najstaršou zachovanou stavbou v obci. [3] Je dlhý 28 m, široký 11 m a vysoký 11 m. [4] Gotický chrám v kráľovskom banskom meste Ľubietová sa spomína už v roku 1397. Po vpáde a plienení husitov koncom 14. storočia bol výrazne poškodený. Obnovili ho v roku 1502. Z toho obdobia sa spomína kaplnka sv. Anny, ktorá bola pristavaná zo severnej strany. [5]

Vo veži sú štyri zvony. Tri z nich boli zadovážené po tom, ako zrekvirovali zvony na vojenské účely počas prvej svetovej vojny. [6]

Kostol je obohnaný múrom. Do areálu sa vstupuje cez murovanú bránu. Okolo kostola bol kedysi cintorín.

Stav kostola nie je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí na severnej stráni nad obcou.
Fotogaléria
Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kostol sv. Márie Magdalény foto © Jana Lacková 6/2020
[3] Informačná tabuľa v teréne. (6/2020)
[5] Informačná tabuľa v teréne. (6/2020)