Lúčka - Kostol Narodenia Panny Márie (ruiny)
obec Lúčka, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v 13. storočí. Bol to typ gemerského ranogotického sakrálneho objektu s pozdĺžnou loďou a rovno zakončeným presbytériom. Loď mala rovný strop. Presbytérium bolo zaklenuté lomenou valenou klenbou. V prvej polovici 15. storočia kostol obohnali kamenným obranným múrom, do čela ktorého situovali pozorovaciu vežu, slúžiacu zároveň ako zvonica. Pevnôstka bola v rukách Jiskrových vojsk a je tradične označovaná ako husitský kostol alebo starý kostol. [1]

Dodnes sa zachovalo iba obvodové murivo kostola a značne znížený obranný múr s vežičkou, vysunutou nad strmým svahom. [2]

Ešte začiatkom 20. storočia sa v ňom slúžili omše, až kým počas prvej svetovej vojny nevyhorel. Veriaci si v roku 1926 v obci postavili nový kostol a ten starý zostal opustený a začal chátrať. Na začiatku 30. rokov 20. storočia bolo podľa dobových fotiek presbytérium zastrešené a štítové priečelie s obvodovými múrmi lode zachované v plnej výške. Miestni obyvatelia však začali kostol a obranný múr rozoberať na stavebný materiál. Druhá svetová vojna v diele skazy pokračovala. [3]

V roku 1978 sa začalo s archeologickým výskumom areálu, po ktorom sa v 80. rokoch začalo s konzervovaním zrúcaniny. [4]

Opevnenie okolo kostola sa zachovalo do výšky približne 1 až 1,5 metra. Zrekonštruovaná a nanovo zastrešená bola iba zvonica.

Konzervácia.
Zakonzervovaná zrúcanina.