Lukovištia - Evanjelický kostol
obec Lukovištia, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1794. Jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom a predstavanou vežou. Priestor má drevený maľovaný kazetový strop z čias stavby kostola. Fasády sú hladké s priebežnou podstrešnou rímsou. Veža členená nárožnými lizénami a kordónovými rímsami je zakončená sploštenou laternovou kupolou. [1]

Oltár s murovanou klasicistickou architektúrou, zakončenou tympanónom, pochádza z čias výstavby kostola. V lodi je z troch strán drevený barokový chór z konca 18. storočia. Organ je klasicistický z konca 18. storočia s bohatou polychrómovanou drevorezbou. [2]

Kostol bol postavený na mieste dreveného chrámu. Dobové správy hovoria, že v období stavby murovaného kostola bola veľká suchota a vyschli všetky studne a žriedla vody. Preto na stavbu kostola vozili vodu zďaleka vo veľkých drevených sudoch. Stavba sa podarila a chrám bol postavený a posvätený. [3]

Počas minulého režimu nechali vtedajší mocipáni chrám schátrať. Naproti nemu postavili budovu MNV, aby sledovali, kto chodí na služby Božie a kto si necháva krstiť deti. Po nežnej revolúcii prišla náboženská sloboda, avšak s ňou spojená aj veľká bieda. Rimavskosobotský okres patrí dlhodobo k okresom s najvyššou mierou nezamestnanosti na Slovensku. Mladí ľudia sa z obce rozpŕchli za prácou po svete a v dedine zostalo väčšinou prestarnuté obyvateľstvo. [4]

V auguste v roku 2002 bol pohľad na kostol žalostný. Zvnútra bol ošumelý, dopukaný. Chór bol uzavretý, lebo hrozilo jeho zrútenie. Zvonku bol kostol zničený, veľké kusy muriva chýbali. Vchádzať pod vežou do kostola bolo životunebezpečné, vypadávali z nej kusy kamenia. Kompletná rekonštrukcia bola ukončená až v roku 2010. [5]

Slávnostná posviacka obnoveného chrámu sa uskutočnila 27. júna 2010 za účasti generálneho biskupa Miloša Klátika. Lukovištia patria ako filiálka k cirkevnému zboru Kraskovo a nachádzajú sa v Rimavskom senioráte. [6]

Obec Lukovištia preslávil hlavne jej rodák, básnik, národný umelec Ivan Krasko, ktorý je na miestnom cintoríne aj pochovaný. [7]

Rekonštrukcia.

Od roku 2003 začal farár a veriaci zháňať finančné prostriedky na opravu kostola. Oslovili rodákov, obyvateľov obce i podnikateľov. Získali pomoc aj z Generálnej podporovne. Najskôr uvažovali iba o oprave veže kostola a kostolnej strechy, na čo sa zbierali peniaze v rokoch 2003 - 2009. Obnovená však bola fasádu celého kostola a je nanovo vymaľovaný. Opravili strechu a v interiéri podlahu, zrekonštruovaný bol oltár i kazateľnica. Kostol bol vymaľovaný aj zvnútra. [8]